Zoete aardappelsmoothie, de naam van deze groente is eigenlijk verkeerd, want het heeft eigenlijk niets te maken met een aardappel, maar kan wel supergoed gebruikt worden in gezonde smoothies, zoals je aan de onderstaande recepten kunt zien.
Recepten Zoete aardappelsmoothie
Superromige smoothie met gekookte zoete aardappel
Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek om een zoete aardappel aan de smoothie toe te voegen, maar het smaakt echt heerlijk. Doordat de zoete aardappel een zoete smaak heeft, gaat hij heel goed samen met smoothies. Het zorgt ook voor een superromige consistentie. Het recept voor de superromige zoete aardappel smoothie is het perfecte bewijs dat zoete aardappelen niet alleen hartig, maar ook zoet gegeten kunnen worden. Het is geen erg vloeibare smoothie, meer een ietwat dikke en romige smoothie. Als je het na het koken even laat staan, wordt het nog dikker.
De ingrediënten hebben allemaal verwarmende eigenschappen, wat vooral goed is voor mensen die het snel koud krijgen. Zoete aardappelen zijn over het algemeen Vata reducerend en ideaal wanneer er meer aarding nodig is. Omdat de smoothie geen rauw fruit of groenten bevat, is hij ook nog eens heel licht verteerbaar en gezond. Zoete aardappelen bevatten veel vezels, wat erg waardevol is voor de darmen. Ze zijn ook rijk aan bètacaroteen en foliumzuur. Ik ben benieuwd wat je van de smoothie vindt.
Spijsvertering begint in de mond. Zorg er dus voor dat je goed kauwt, zeker als de smoothie wat dikker is. Het is veel gemakkelijker te verteren en daardoor heb je langer geen hongergevoel. We hebben speekselklieren in onze mond die speeksel afscheiden en enzymen bevatten. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat koolhydraten worden afgebroken. Ik weet zeker dat als je je eten goed kauwt, je een groot verschil zult merken.
Deze smoothie smaakt naar een ongelooflijk romig toetje. Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek om een gekookte zoete aardappel aan de smoothie toe te voegen, maar het smaakt echt heerlijk.
Ingrediënten voor 1 glas
Halve zoete aardappel van ongeveer 100 gram
2 Medjool dadels
Halve theelepel Kaneelpoeder
200 Milliliter Amandelmelk
1 Theelepel Amandelboter
Bereiding
- Schil de zoete aardappel, snij hem in kleine stukjes en laat hem in een pan met water in ongeveer 15-20 minuten gaar koken.
- Giet het water af en laat de zoete aardappelen afkoelen.
- Doe vervolgens alle ingrediënten in een blender en blend ze tot een romige smoothie.
- Schenk de smoothie in een kom of glas en geniet ervan.
Zoete aardappel ananas smoothie
In de meeste hartige gerechten smaken de zoete aardappelen mij haast te goed. Maar toen ik laatst het recept voor een drankje met zoete aardappel op Instagram zag, dacht ik dit smaakt misschien interessant… En wat kan ik zeggen, deze smoothie van zoete aardappel en ananas smaakt heel interessant. Eigenlijk, echt, echt verrukkelijk.
Overigens kon mijn familie de ingrediënten niet proeven (met uitzondering van de ananas). Ze raadden allemaal passievrucht. Voor mij is dit mengsel een echte ontdekking, waarvoor je ook heerlijke zoete aardappelrestjes van de lunch of het warme eten kunt gebruiken. En als je, zoals ik, het drankje bijna te zoet vindt, vervang dan de helft van het kokoswater door kraanwater. Door de kracht van de zoete aardappel vult dit drankje je trouwens net iets meer dan andere smoothies.
Ingrediënten voor 6 glazen
300 Gram Zoete aardappel
300 Gram Verse ananas
400 Milliliter Kokoswater
2 Sappige Bloedsinaasappels
1 Citroen
Bereiding
Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie en bak in de oven op 200 graden gedurende ongeveer 60 minuten.
- Halveer de aardappel, schep het vruchtvlees eruit en doe in een hoge kom of blender.
- Schil de ananas, verwijder het steeltje en snij het vruchtvlees in grove stukken.
Was de sinaasappels in heet water. Rasp de schil van een halve sinaasappel. - Snij vervolgens de twee sinaasappels en de citroen doormidden en pers het sap eruit.
- Voeg de ananasstukjes, sinaasappel- en citroensap, sinaasappelschil en kokoswater toe aan de zoete aardappelen en pureer zeer fijn met een staafmixer of in een blender.
Zoete aardappel banaan smoothie
Ingrediënten (voor ongeveer 2 glazen)
Halve grote zoete aardappel, zacht gekookt en afgekoeld
1 Bevroren banaan
Halve appel
1 Eetlepel Honing
1 Theelepel Vanillesuiker
Snufje kaneelpoeder
300 Milliliter Melk
Wat ijsblokjes
Bereiding
- Je kunt de zoete aardappel het beste de dag ervoor schillen, zacht koken en daarna in de koelkast zetten.
- Schil de bananen de dag ervoor, breek ze in grote stukken en leg ze in een plastic bakje in de vriezer.
- Om de smoothie te maken, snij je eerst de appel doormidden, verwijder je het klokhuis en snij je de appel in grote stukken.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed tot ze gemengd zijn. Probeer het dan eens en zoet het desnoods wat meer of voeg melk toe om het te verdunnen. En klaar is je heerlijke smoothie.
Zoete aardappel smoothie bowl
Nice to sweet you, de zoete aardappel Smoothie Bowl. Gezond, vetarm, vezelrijk, superzoet en romig.
Ingrediënten voor 2 personen
2 Bevroren bananen
300 Gram Zoete aardappel uit de vriezer
150 Milliliter Havermelk
3 Theelepels Amandelboter
2 Theelepels Veganistisch Vanille Eiwitpoeder
Kwart theelepel Rasp van een sinaasappelschil
Halve theelepel Kaneelpoeder
Snufje zout
Bereiding
- Kook de in blokjes gesneden zoete aardappelen en vries ze een nacht in.
- Doe voor de smoothie bowl alle ingrediënten in een blender en mix tot een romige massa. Voeg eventueel nog wat havermout toe.
- Verdeel over twee kommen en garneer met granola en amandelboter.