Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

Amandelmelk maken

Amandelmelk maken

Amandelmelk maken is een verrassend eenvoudige manier om thuis een gezonde, plantaardige melk te maken. Of je nu op zoek bent naar een alternatief voor dierlijke melk vanwege allergieën, gezondheidsredenen of milieuoverwegingen, amandelmelk is een heerlijke optie.

Het wordt gemaakt van gemalen amandelen en water en is een licht verteerbare, voedzame drank. Het is een populair alternatief voor koeienmelk dankzij de zachte smaak en veelzijdigheid. Bovendien is het een uitstekende keuze voor mensen met lactose-intolerantie.

Amandelmelk is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het bevat geen cholesterol of lactose en is rijk aan gezonde vetten, vitamines, en mineralen zoals calcium. Daarnaast is het lager in calorieën dan gewone melk, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die hun calorie-inname willen beperken.

Bovendien kan zelf maken voordeliger zijn, je weet wat er in gaat, maar het kost ook meer werk dan een pak in de winkel halen.

Recept amandelmelk maken

Thuis amandelmelk maken is eenvoudiger dan je misschien denkt. Het navolgende recept is geschikt om 1 liter notenmelk te maken van amandelen.

Ingrediënten

  • 200 gram rauwe amandelen
  • 1 liter water
  • Zoetstof naar keuze (optioneel, zoals honing of agavesiroop)

Bereiding

  1. Laat de amandelen minimaal 8 uur, of een nacht, weken in water. Dit maakt ze zachter en gemakkelijker te verwerken.
  2. Giet de amandelen af en spoel ze onder koud stromend water. Doe de geweekte amandelen samen met 1 liter vers water in een blender. Blend op de hoogste stand voor ongeveer 2 minuten, of tot de amandelen fijn gemalen zijn.
  3. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de melk te zeven. Dit scheidt de amandelpulp van de melk. Je kunt de pulp bewaren voor andere recepten, zoals amandelmeel of toevoegen aan smoothies voor extra vezels.
  4. Als je een zoetere smaak prefereert, kun je nu een zoetstof toevoegen. Meng goed.
  5. Giet de amandelmelk in een schone fles of kan en bewaar het in de koelkast. Gebruik binnen 3 tot 4 dagen.

Kun je deze melk in smoothies gebruiken?

Het is een gezonde, plantaardige optie die een subtiele nootsmaak toevoegt aan je smoothies. Zelfgemaakte amandelmelk is ook vaak frisser en vrij van de conserveermiddelen en toegevoegde suikers die in sommige commerciële merken te vinden zijn.

Je kunt het gebruiken als basisvloeistof voor vrijwel elke soort smoothie. Het combineert goed met allerlei ingrediënten zoals fruit, groenten, noten, zaden en kruiden.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.