Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

Smoothie met boerenkool

Smoothie met boerenkool

Smoothie met boerenkool is in het koude seizoen misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om het immuunsysteem in stand te houden. Een boerenkoolsmoothie rijk aan vitamine C is precies wat je zoekt, vooral omdat deze regionale groenten nu in het seizoen zijn. Dat boerenkool een echte ster is in groene smoothies, komt vooral door de hoge nutriëntendichtheid.

Informatie over gezonde wintergroenten

Verse boerenkool is in het seizoen van november tot februari. Af en toe kun je het ook buiten deze tijden kopen. Dat het nog steeds als een klassieke wintergroente wordt beschouwd, is vooral te danken aan het feit dat de nogal zure, scherpe smaak pas door een late oogst en temperaturen onder nul in een aangenamere zoetheid verandert. Wil je op andere momenten van het jaar van de groenten genieten, dan kun je het beste de diepvriesversie gebruiken. Anders is de smaak van de boerenkool in de smoothie in het begin even wennen, maar hier maakt de dosis de smaak en de gewoonte verhoogt het genot merkbaar.

In de supermarkt moet je ervoor zorgen dat de gekrulde bladeren er mooi diepgroen en knapperig uitzien. Het is beter om delen met verdorde, droge bladpunten, gele of bruine vlekken te laten liggen. Om residuen van bestrijdingsmiddelen te voorkomen, raden we aan om biologische boerenkool te kopen, of anders de groente bijzonder goed te wassen.

De waardevolle ingrediënten van boerenkool

Een wintersmoothie met boerenkool opwaarderen is alleen al vanwege het hoge vitamine C-gehalte zinvol. Slechts 100 g boerenkool zou voldoende moeten zijn om een ​​volwassene te voorzien van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Even indrukwekkend is de hoeveelheid ijzer en calcium in de groenten. Dit is wat boerenkool zo waardevol maakt, vooral voor vegetariërs. Er wordt zelfs gezegd dat het meer ijzer bevat dan rundvlees en meer calcium dan melk.

Boerenkool wordt ook door velen beschouwd als de superfood van de koolsoorten. Als we de definitie van een dergelijk voedingsmiddel beschouwen als een bijzonder voedzame groente met bovengemiddelde gezondheidseffecten, dan is boerenkool inderdaad een superfood.

Want naast de al genoemde zijn er nog tal van andere stofjes in de groente zoals bijna alle vitamine B, vitamine A, E en K, foliumzuur, magnesium, kalium en waardevolle omega 3 vetzuren. Het heeft ook een hoog gehalte aan chlorofyl, vezels en eiwitten. Opvallend is ook het grote aantal antioxidante secundaire plantenstoffen.

De belangrijkste eigenschappen van boerenkool

Of het nu in de winter of op andere momenten van het jaar is – een groene smoothie met boerenkool biedt u tal van gezondheidseffecten.

Immuunversterking

Het hoge vitamine C-gehalte is natuurlijk bijzonder geschikt voor een wintersmoothie met boerenkool in deze tijd van het jaar. Zoals bekend is het DE immuunversterkende vitamine en zorgt het dus voor een goede afweer in de wintermaanden wanneer verkoudheid vaak voorkomt. Het hoge eiwitgehalte in boerenkool zorgt ook voor een sterker immuunsysteem.

Antioxidant

Van de talrijke secundaire plantaardige stoffen wordt gezegd dat ze een hoge antioxiderende werking hebben. Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking, ook in de keelholte, mond, keel of neus – weer een pluspunt in het koude seizoen. Bovenal zouden deze stoffen, zoals sulforafaan, luteïne of quercetine, kanker- of kankerremmende effecten hebben, wat ook gedeeltelijk is bewezen in studies.

Gewichtsregulering

Het hoge vezelgehalte, gecombineerd met weinig calorieën, maakt boerenkool in een smoothie een heerlijk voedingsmiddel voor alle figuurbewuste mensen. Vooral in de winter hebben we de neiging om meer vette voedingsmiddelen te eten en dus kleine vetrolletjes op te doen. Het ruwvoer stimuleert de spijsvertering, voorkomt trek in eten en bevordert de ontgifting van het lichaam. Dus waarom niet afvallen met een groene smoothie?

Ontstekingsremmend

Ontstekingsprocessen zijn de oorzaak van veel ziekten. De omega 3 vetzuren en vitamine K remmen deze processen en voorkomen ontstekingen. Deze ingrediënten in boerenkool dienen dus om reumatoïde artritis en tal van andere ontstekingsgerelateerde ziekten te voorkomen.

Verjongend

De aanwezige antioxidanten stoppen vrije radicalen. Dit vertraagt ​​het verouderingsproces van de huid. Daarnaast is de vitamine A in boerenkool een belangrijke grondstof voor een mooie en gezonde huid en haar.

Verlaagt cholesterol

De vezels hebben een ander effect. Ze binden schadelijk cholesterol en transporteren het uit het lichaam. Dit resulteert in gunstigere bloedlipidenwaarden en een versterkt cardiovasculair systeem.

Bereiding smoothie met boerenkool

Als je een wintersmoothie met boerenkool maakt, kun je de groene bladeren samen met je favoriete fruit in de blender doen. De groenten geven de smoothie een zeer donkergroene kleur en een licht pittige smaak.

Om de groentesmoothie nog lekkerder te maken, hier 5 tips voor het bereiden van een groene smoothie met boerenkool.

Boerenkool heeft een intensere smaak dan veel andere bladgroenten. Je moet er dus langzaam aan wennen. Voeg in eerste instantie maximaal 4 blaadjes toe aan de smoothie. Bovendien moet u in het begin de voorkeur geven aan jonge bladeren, die malser en milder smaken. Verhoog geleidelijk de “dosis”.

Om de smaak wat te verzachten kun je stevia, geweekte dadels of sterk aromatisch fruit zoals bessen of ananas gebruiken. Tegelijkertijd moet je te veel fructose vermijden, omdat het lichaam het buffert met de mineralen uit de boerenkool. Deze voedingsstoffen ontbreken dan elders.

Boerenkool heeft vrij harde celwanden en is een relatief taaie groente. Daarom raden we een krachtige blender aan om de gewenste gladde consistentie te bereiken en om te voorkomen dat de bladeren zich rond de messen wikkelen. Bij normale blenders moet je daarom de bladeren van tevoren snijden en bijzonder harde stelen verwijderen.

Drink je boerenkoolsmoothie zo snel mogelijk na het maken ervan. Als je het langer laat staan, wordt het gelachtig en dik, wat niet zo lekker is. Als dit je overkomt, voeg dan wat water of fruit op waterbasis toe.

Als je last hebt van het schuim dat vaak ontstaat bij boerenkool smoothies, voorkom dit dan met ijsblokjes of bevroren fruit.

Boerenkool winter smoothie recept

Voor dit boerenkoolrecept hebben we een mildere variant gekozen. Als je een gevorderde boerenkoolkenner bent, kun je de hoeveelheid eenvoudig verhogen en de veldsla weglaten. Die laatste is overigens rijk aan onder andere vitamine A en C. We hebben voor de peer gekozen omdat het een streekvrucht is en de smoothie ook lekker romig maakt.

Peren bevatten tal van vitamine B, vitamine C en veel mineralen en sporenelementen. Daarnaast hebben ananas en kokos een “inlaat” gevonden. Deze twee exoten vullen elkaar prachtig aan en dragen in hoge mate bij aan het gezondheidseffect van de groene smoothie. De ananas bevat waardevolle enzymen die een gezonde spijsvertering en een slanke lijn bevorderen. Het laurinezuur in kokos versterkt het immuunsysteem en gaat ontstekingen tegen.

Ingrediënten in Boerenkool Smoothie

3 Middelgrote boerenkoolbladeren
2 Handjes Veldsla
1 Grote peer
3 Plakken Ananas
1 Eetlepel Kokosolie
Water

Bereiding

De bereiding is eigenlijk heel simpel. Doe alle ingrediënten in een blender en maal alles totdat het gemalen en fijn is. Eventueel kun je het wat meer grof gemalen laten.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.