Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

Sinaasappel Smoothie

Sinaasappel smoothie

Sinaasappel smoothie, misschien niet het eerste drankje waar je bij sinaasappels aan zult denken, want meestal wordt dit fruit toch gebruikt om er simpel sap uit te persen. En dat wordt weer in diverse Nederlandse gezinnen bij het ontbijt gedronken, maar kan natuurlijk ook op een ander tijdstip gedronken worden.

Laten we eerst eens kijken welke sinaasappel geschikt is om er een smoothie van te maken, of voor hetzelfde om er sinaasappelsap van te persen.

In principe kun je voor beide een willekeurige sinaasappel gebruiken. Voorwaarde is wel dat het fruit nog niet oud is, want als de vruchten oude worden zullen ze slapper worden, omdat veel sap uiteindelijk door de schil heen zal verdampen.

Dat is vooral het geval bij sinaasappels die bij kamertemperatuur bewaard worden, en bij kamertemperatuur zal er veel sap verdampen.

Als je dit fruit in de koelkast bewaard, of desnoods in een kelder, zal er minder sap verdampen.

Goed, we stelden al dat iedere sinaasappel gebruikt kan worden, maar er zit wel veel verschil tussen de soort sinaasappel. Perssinaasappels bevatten over het algemeen wat meer sap. Ook navelsinaasappel en bloedsinaasappels kunnen veel sap bevatten, maar de smaak is toch ietwat anders dan bij perssinaasappels.

Belangrijk bij kopen en bewaren.

Let simpelweg op dat de sinaasappels stevig aanvullen, en niet slap zijn. Stevige sinaasappels bevatten meer sap.

Pak ze ook even in je handen. Zijn ze plakkerig? Dat wil meestal zeggen dat er in de kist een rottend exemplaar heeft gezeten, de kans is dus aanwezig dat deze plakkerige sinaasappel ook snel zal gaan rotten. Want rottend fruit kan vaak nog niet rottend fruit aansteken.Ssoms zitten er nog een steeltje met enkele bladeren aan. Er zit verder geen verschil tussen sinaasappels met en sinaasappels zonder bladeren, maar aan het blad kun je wel wat anders zien. Is het blad nog mooi groen of is het verdort en droog? Dat laatste heeft ook effect op de sinaasappels. Die zijn dan meestal niet meer vers, en een tijdje geleden geoogst. Het kan dus zijn dat het fruit al een tijd heeft gelegen, en dat zal waarschijnlijk weer betekenen dat het om oudere vruchten gaat.

Heb je uiteindelijk sinaasappels gekocht, kun je ze bij kamertemperatuur bewaren als ze binnen enkele dagen gebruikt worden. Dat kan zijn gegeten of bijvoorbeeld in een smoothie verwerkt worden. Blijven ze langer dan drie dagen liggen? Bewaar ze dan op een koele plek. De koelkast kan, maar die is al snel te koud voor verschillende soorten sinaasappels. Een koel schuurtje of een kelder is eigenlijk beter.

Hoe Sinaasappel gebruiken in een smoothie?

Het klinkt mischien raar, maar sommigen zijn instaat om de sinaasappel in stukken te zijn en in een blender te doen. Dat kan overigens prima, maar aan de binnenkant vand e schil zal het witte zorgen voor een bittere smaak. Dus altijd de sinaasappels eerst schillen.

Haal ook de pitjes er zoveel mogelijk uit, maar het schilletje vand e partjes mag je er af halen, hoeft echter niet.

Voedingswaarde van een sinaasappel.

Sinaasappels bevatten inderdaad veel vitamine C, voor een gemiddelde sinaasappel is dat al snel 50 milligram. Daarnaast bevat het fruit IJzer, Calcium, en Magnesium.

Het is één van de gezondste stukken fruit, niet het stuk fruit met de grootste hoeveelheid vitamine C, maar gezond en lekker.

Appel Sinaasappel Banaan Smoothie

Ingrediënten

1 banaan
1 appel
1 sinaasappel
yoghurt (of vanille yoghurt)
eventueel vanillesuiker

Bereiding

  1. Schil de banaan en de sinaasappel, verwijder het klokhuis van de appel, snij alles in kleinere stukjes en pureer samen met de overige ingrediënten. Wil je het minder vitaminerijk en wil je het zonder kleine stukjes appelschil doen, dan kun je de appel ook vooraf schillen.

Sunshine smoothie met sinaasappel

Hier komt de zon in het glas. Een heerlijk en gezond begin van de dag voor het hele gezin.

Ingrediënten

3 Sinaasappels
1 Banaan
1 Appel
1 Dun schijfje biologische citroen met schil
1 Stuk biologische gember met schil (ca. 1 cm)
ongeveer 500 ml water

Bereiding

  1. Schil de sinaasappels en de banaan en snij in stukjes.
  2. De appel wassen. Snij de appel in vier stukken, en het verwijder het klokhuis.
  3. Snij de kwarten in kleine stukjes. Doe al het fruit in de blender.
  4. Voeg het schijfje citroen en gember toe. Voeg het water toe en pureer alles fijn.

Banaan Kiwi Sinaasappel Smoothie

Ingrediënten

1 Banaan
2 Kiwi’s
5 Sinaasappelen

Bereiding

  1. Schil de banaan en snij in kleine stukjes. Schil de kiwi en snij het vruchtvlees in stukjes.
  2. Pers de sinaasappels.
  3. Doe alles in de blender en pureer fijn. Schenk vervolgens in glazen.

Banaan Bosbes Sinaasappel Smoothie

Met zijn prachtige violette kleur is deze verfrissende snack vooral populair bij kinderen. Voeg ijsblokjes toe om een ​​heerlijke sorbet te maken.

Ingrediënten

720 Milliliter Water
520 Gram Sinaasappels, geschild
400 Gram Bevroren bananen, gepeld
320 Gram Bevroren bosbessen

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer.
  2. Mix gedurende 20 tot 45 seconden, of tot de gewenste consistentie.

Aardbeien Sinaasappel Smoothie

Ingrediënten

500 Gram Aardbeien
2 Kiwi’s
1 Banaan
200 Milliliter Vers geperst sinaasappelsap
Mineraalwater om te vullen (met of zonder bubbels)

Bereiding

  1. Was, snijd en snijd de aardbeien in stukjes.
  2. Schil de kiwi’s en de banaan, snij ze in stukjes en pureer ze samen met het sinaasappelsap fijn in een blender.
  3. Schenk in glazen en serveer met een beetje mineraalwater.

Appelsinaasappelsmoothie met kiwi en gember

De appel-sinaasappel-smoothie met kiwi en gember is beter dan elke aspirine plus C en elke vitaminepil. In het koude seizoen, wanneer je snel ziek wordt, ondersteunt de vitamine C uit appels, sinaasappels en kiwi het organisme in de strijd tegen verkoudheid. De vele sporenelementen en mineralen die het bevat geven ons nieuwe energie en de overvloedige vezels in deze smoothie zorgen ervoor dat je je voor een moment vol en gelukkig voelt.

Ingrediënten

2 Uitgeperste sinaasappels
1 Appel
1 Banaan
2 Kiwi’s
1 Centimeter Gember
100 Milliliter IJswater
2 IJsblokjes
1 Snufje zeezout

Bereiding

  1. Schil de sinaasappels, kiwi’s en bananen en snijd ze in stukjes. Snij de appel in stukjes. Schil en rasp de gember fijn.
  2. Doe het fruit in een voldoende grote, hoge kom, voeg ijswater en ijsblokjes toe en pureer alles fijn met een staafmixer of bij in een blender. Schenk de appel-sinaasappel-smoothie in glazen en serveer direct.

Sinaasappel Rucola Smoothie

Ingrediënten

50 Gram Goji bessen
1 Banaan
2 Sinaasappels
250 Gam Witte druiven
50 Gram Rucola
400 Milliliter Water
5 IJsblokjes
Eventueel honing om te zoeten

Bereiding

  1. Week de gojibessen 5 – 10 minuten in water. Schil en snij de banaan in blokjes.
  2. Schil de sinaasappels.
  3. Doe de banaan, sinaasappels, druiven, rucola, water, ijsblokjes en bessen in de blender.
  4. Pureer op de hoogste stand ongeveern 1 tot 2 minuten tot een gladde massa. Zoet eventueel met honing. Lekker als tussendoortje of ontbijt.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.