Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

Broccoli smoothie

Broccoli smoothie

Broccoli smoothie, of het nu groen of rood is, veel gezondheidsbewuste mensen willen in hun dagelijks leven niet meer zonder smoothies. En gelukkig hoef je niet eens je toevlucht te nemen tot gemaksproducten. Als je een blender hebt, maak je gemakkelijk en creatief je eigen smoothies thuis. Een groente die hiervoor ideaal is en die helaas veel te weinig wordt gegeten is broccoli. Ik leg uit waarom broccoli zo gezond is en laat je kennismaken met 5 heerlijke receptideeën voor broccoli smoothies.

Veel beter dan zijn reputatie

Broccoli ken je waarschijnlijk vooral uit je kindertijd, want generaties ouders hebben al geprobeerd hun nakomelingen deze koolgroente te laten eten, helaas meestal zonder succes.

En dat is jammer, want de ouders kregen uiteindelijk gelijk. Want broccoli is één van de meest veelzijdige groenten die je op het menu kunt zetten.

Met waardevolle vitaminen en mineralen

Broccoli wordt vaak een superfood genoemd, d.w.z. een voedingsmiddel dat veel gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Deze aanname wordt bevestigd door alleen naar de ingrediënten te kijken. Omdat er bijvoorbeeld grote hoeveelheden van zijn.

 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7 en B9
 • Vitamine C
 • Bètacaroteen
 • Foliumzuur
 • IJzer
 • Calcium
 • Kalium
 • Fosfor.

Vooral het hoge vitamine C-gehalte is het vermelden waard. Het helpt het lichaam met name om het immuunsysteem scherp te houden en het lichaam te beschermen tegen o.a. verkoudheid. Broccoli is ook een goede antioxidant die vrije radicalen in het lichaam bindt en bijdraagt ​​aan een betere gezondheid.

Een ander belangrijk ingrediënt in kool is sulforfaan, een krachtige olie. In laboratoriumtests werd ontdekt dat het tumorcellen kan remmen, daarom wordt het eten van broccoli vaak aanbevolen als maatregel ter voorkoming van kanker. 

Beste rauw

Broccoli wordt vaak als bijgerecht of als groente geserveerd. Daarom kennen de meeste mensen het alleen in gekookte of gekookte vorm. Om toegang te krijgen tot het gezondheidspotentieel kan het echter heel logisch zijn om het op andere manieren te consumeren. Omdat wetenschappers in analyses hebben ontdekt dat de groenten tijdens het koken een groot deel van hun ingrediënten verliezen. Met name het vitamine C-gehalte wordt verlaagd. Voor het immuunsysteem is het daarom aan te raden om broccoli rauw te eten.

En dat is makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Want op een rauw stukje groente hoef je niet per se te kauwen. Met makkelijk te bereiden broccoli smoothies kom je elke dag voldoende binnen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe zoiets eruit kan zien? Om je een beetje inspiratie te geven, laat ik je zien hoe je aan de hand van 5 receptideeën eenvoudig heerlijke smoothies met broccoli kunt maken.

5 heerlijke broccoli smoothie recepten

Broccoli druiven smoothie

Als mensen het hebben over een groene smoothie, denken ze als eerste aan creaties van pure groentesalades. Maar fruit kan ook bijdragen aan een verfrissende groene beleving, bijvoorbeeld in de vorm van een smoothie met broccoli, vitaminerijke en van nature zoete druiven en kaliumrijke en vloeibare komkommers.

Ingrediënten voor 1 glas

150 Gram Verse broccoli
150 Gram Witte druiven
Halve geschilde komkommer
100 Milliliter Water

Bereiding

 1. Doe de druiven in je blender.
 2. Snij nu de geschilde komkommer in kleine stukjes en doe deze samen met de broccoli in de blender.
 3. Vul vervolgens het mengsel aan met het water en laat de blender draaien tot de smoothie lekker romig is.
 4. Nu kun je het in een glas doen en opdrinken.

Broccoli bessen smoothie

Ingrediënten

150 Gram bessen naar keuze uit de vriezer
80 Gram Verse Broccoli, of uit de vriezer
1 Eetlepel Notenpuree
100 Milliliter Sojamelk
2 Eetlepels Lijnzaadolie

Bereiding

 1. Laat 1 theelepel bessenmengsel licht ontdooien (ongeveer 20 minuten). Alle ingrediënten in de blender doen.
 2. Mix 2 minuten krachtig mixen en de smoothie is klaar.
 3. Als het te dik is, voeg dan gewoon wat water of melk toe.

Broccoli ananas smoothie

Ananas en broccoli, dat klinkt in eerste instantie misschien alsof absolute tegenstellingen botsen. Omdat de gezondheidsbevorderende werking van broccoli wordt aangevuld met de exotische vrucht. Ananas bevat bijvoorbeeld veel kalium en vitamine C. Om de smaak te verfijnen bevat de smoothie ook wat citroen, dat zeer rijk is aan vitamine C, en , zodat de citruszuren niet de overhand krijgen, een beetje kaliumrijke Banaan. Om de smoothie nog smeuïger te maken, voegen we ook wat sojamelk toe.

Deze samenstelling zorgt voor een aangenaam fruitige smaak, zodat je ook als je niet zo van broccoli houdt, van de smoothie zult genieten.

Ingrediënten voor 1 glas

150 Gram Verse broccoli
Kwart Ananas
Halve citroen
Halve Banaan
200 Milliliter Sojamelk

Bereiding

 1. Snij de ananas in kleine blokjes en de banaan in dunne plakjes.
 2. Pers vervolgens de halve citroen uit.
 3. Doe nu de broccoli en de fruitingrediënten in een blender en vul de inhoud met de sojamelk.
 4. Laat de blender draaien tot je een fijne, romige consistentie krijgt en giet de smoothie dan in een glas.

Broccoli spinazie smoothie

Naast broccoli is spinazie één van de groenten die waarschijnlijk de beste reputatie geniet, en terecht. Hoewel spinazie een lager ijzergehalte heeft dan je misschien werd verteld toen je een kind was, bevatten de bladeren ook vitamine C, kalium en calcium. Om te voorkomen dat de smoothie te plantaardig en droog wordt, voegen we naast een beetje water ook wat fruit toe. Appels bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, sinaasappels zijn door hun hoge vitamine C-gehalte bijzonder gunstig voor het immuunsysteem.

Ingrediënten voor 1 glas

100 Gram Verse broccoli
75 Gram Verse spinazie
1 Appel
2 Sinaasappels
150 Milliliter Water

Bereiding

 1. Schil de sinaasappel en appel en snij ze in kleine stukjes. Haal het klokhuis uit de appel en voeg beide ingrediënten toe aan je blender.
 2. Nu kun je de broccoli en de spinazie toevoegen, vul dit mengsel vervolgens aan met water.
 3. Laat nu de mixer draaien tot de ingrediënten romig zijn.
 4. Daarna kun je de smoothie in een glas doen en opdrinken.

Broccoli aardbeien smoothie

Aardbeien zijn ook een heerlijk en voedzaam ingrediënt voor smoothies, dat qua smaak heerlijk samengaat met broccoli. Naast een verfrissend en heerlijk aroma bieden ze ook veel vitamine C en mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Vooral in de zomer is een smoothie met broccoli en aardbeien een goed idee, die je kunt verfijnen met een beetje appel en romig kunt maken met een beetje sojamelk.

Ingrediënten voor 1 glas

100 Gram Verse broccoli
150 Gram Aardbeien
3 Grote appels, of 200 milliliter Vers appelsap
50 Milliliter Sojamelk

Bereiding

 1. Haal de kroontjes van de aardbeien en snij de aardbeien in kleine stukjes. Doe ze in je blender.
 2. Voeg dan de broccolli toe. Als je hebt besloten om appelsap te gebruiken, kun je dit nu in de blender doen, anders moet je de appels schillen en uithollen en in kleine stukjes snijden voordat je ze in de blender doet.
 3. Voeg vervolgens de sojamelk toe en laat de mixer draaien tot alle ingrediënten romig zijn.
 4. Nu kun je de smoothie in een glas schenken.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.