Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

3 heerlijke hoog zomerse smoothies

3 heerlijke hoog zomerse smoothies

3 heerlijke hoog zomerse smoothies, in het warmste gedeelte van de zomer is er een overvloed aan lokaal geteelde groenten en fruit. We hebben drie receptideeën voor zomerse smoothies waarvoor je geen ver reizende ingrediënten zoals bananen nodig hebt – en die toch zo lekker zomers smaken.

Als je een eigen moestuin hebt, weet je dat je eigen oogst soms je hoofd kan ontgroeien en vraag je je regelmatig af: “Wie gaat dit allemaal opeten?”. Best verwerkt tot heerlijke smoothies. Maar ook als je geen eigen tuin heeft, kunt u in de zomer tegen redelijke prijzen het lekkerste fruit van de naastgelegen fruitplantage halen, zodat u naar hartenlust en met een gerust hart in het fruitparadijs in uw eentje kunt smullen drempel.

We raden aan om alle ingrediënten in biologische kwaliteit te kopen. Met name fruit is vaak sterk vervuild met pesticiden, het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden is verboden voor biologische producten. Welke groenten en fruit wanneer in het seizoen zijn, vind je in onze seizoenskalender.

3 heerlijke hoog zomerse smoothies

Zomerse smoothie met watermeloen en frambozen

In de midzomer hebben we ook watermeloene, meestal uit eigen teelt, maar er staan ​​ook een paar watermeloenen uit regionale teelt bij de fruithandelaar. Kies bij aankoop voor de meloen die uit de omgeving komt, uit Frankrijk in plaats van Azië bijvoorbeeld. Voor de smoothie moet de meloen pitarm zijn of in ieder geval kleine pitjes hebben, anders kan je zomersmoothie wat bitter zijn. De pitten zijn echter allerminst ongezond! Je kunt ze ook roosteren als snack of genieten van gekarameliseerd met suiker. Je hebt nodig voor twee grote glazen.

Ingrediënten

¼ Van een kleine watermeloen
130 Gram Frambrozen
15 Muntblaadjes

Bereiding

  1. Snij de watermeloen in grove stukken en pureer je zomerse dorstlesser van alle drie de ingrediënten.
  2. Serveer versierd met een muntblaadje. 

Variabel smoothierecept met een vleugje vanille en amandelen

Wat vaak wordt gecombineerd als jam smaakt ook nog bij smoothies. Voor dit recept voor een zomerse smoothie hebben we ons laten inspireren door jam, maar de ingrediëntenlijst een beetje aangepast. Voor een grote pot heb je nodig.

Ingrediënten

4 Rijpe Abrikozen
130 Gram Frambozen
Snufjes vanillepoeder, of wat druppels vanille-extract
1 Theelepel Amandelboter
1 Eetlepel Gemalen amandelen
Scheutje Vers cCitroensap

Bereiding

  1. Mix alle ingrediënten tot een gladde smoothie. Als de abrikozen, waar je natuurlijk wel eerst de pitten uit moet halen, niet sappig genoeg zijn en nog wat hard zijn, kan het zijn dat je een beetje water moet toevoegen zodat de smoothie goed inwerkt en niet fruitig wordt.

Toegegeven, het citroensap is noch regionaal noch seizoensgebonden, maar het zorgt ervoor dat de smaak van met name de abrikozen tijdens het pureren niet verandert. Als ze in contact komen met zuurstof (en een smoothie dwarrelt letterlijk rond in zuurstof als je hem pureert), kunnen abrikozen bruin worden en hun smaak verliezen. Wat in de volksmond oxideren wordt genoemd, is eigenlijk een wat complexer proces waarbij enzymen, polyfenolen en zuurstof betrokken zijn. Het citroenzuur uit het scheutje citroensap verandert de pH van de smoothie om de enzymen te deactiveren en te voorkomen dat je zomersmoothie gaat oxideren.
In plaats van abrikozen kunt u ook perziken of mirabelpruimen gebruiken, afhankelijk van welk regionaal fruit u vindt als u gaat winkelen.

Zwarte zomersmoothie gemaakt van drie vruchten

Dit recept voor een zwarte smoothie is geïnspireerd op de zwarte keuken, die voornamelijk zwart of zeer donker voedsel gebruikt. Voor een glas blackfood smoothie heb je nodig.

Ingrediënten

Een handvol bosbessen
Een handvol bramen
Een handvol zwarte kersen
1 Theelepel Hazelnootboter of 1 theelepel gemalen hazelnoten
1 Scheutjes Vers citroensap

Bereiding

  1. Ontpit de kersen zorgvuldig voor bereiding. Zo voorkom je splinters in je smoothie en in het ergste geval schade aan het mes van de staafmixer of blender.
  2. Ook hier verbetert een scheutje citroensap de smaak.
  3. Mix alle ingrediënten tot een smeuïge zwarte zomersmoothie en geniet ervan.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.