Waarom smoothies zelf mixen beter is

Waarom smoothies zelf mixen beter is

Vitaminebooster of caloriebom? Kant-en-klare smoothies beloven veel, vaak meer dan ze kunnen…..

In alle kleuren en de kleine flesjes staan ​​opgesteld in de gekoelde schappen van de supermarkten. Smoothies overtuigen ons niet alleen vanwege hun uiterlijk, de fabrikanten adverteren er ook mee dat ze een caloriearme bron van vitamines en vitale stoffen zijn en daarom de ideale gezonde metgezel. Volgens voedingsdeskundigen zou een volwassene vijf porties fruit, groenten en peulvruchten moeten consumeren. Smoothies kunnen het lichaam helpen en voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen, met slechts één drankje. In enkele gevallen mengen mensen zelf, het bespaart tijd om in het gekoelde gedeelte te grijpen. Maar dat zou toch niet echt een verschil moeten maken?

Laten we beginnen met een definitie. In principe is een smoothie een mixdrankje gemaakt van fruit en groenten. Zoals de naam al doet vermoeden, moet de textuur glad zijn, d.w.z. romig. Omdat al snel duidelijk werd dat de fruitsmoothies geen afslankproducten zijn vanwege hun hoge suikergehalte, begon de hype rond groene smoothies, waarvan de hoofdingrediënten uit groenten en kruiden bestaan. Daarnaast zijn de superfood smoothies gemaakt met gojibessen, chiazaden, microalgen en co, die ons nog gezonder, mooier en jonger moeten maken.

Marketing op de voorgrond

Het probleem hiermee is dat er geen voedselwetten zijn over wat een smoothie moet bevatten. Dit betekent dat niet elke smoothie er ook één is. Het ontwerp, de kleuren en de berichten op de flesetiketten kunnen misleidend zijn. Vaak worden sappen kleurrijk gemengd met smoothies, zelfs het groen is geen duidelijke indicatie dat sla, kruiden en groenten echt tot de ingrediënten behoren.

Daarachter zitten pure vruchtensappen, zoals die van appels, die met behulp van voedingssupplementen de juiste kleur krijgen. Belangrijke protagonisten hier zijn bijvoorbeeld de superalgen spirulina en chlorella, die zeker positieve eigenschappen hebben, maar in deze context meer worden gebruikt vanwege de intens groene kleurstof. “Superfoods” zoals baobab, matcha of tarwegras domineren de etiketten van de kant-en-klare smoothies, maar een blik op de ingrediënten is buitengewoon ontnuchterend. Percentages van 0,02 tot 0,05 lijken voldoende voor de fabrikanten om opvallende reclame te maken voor effecten op het lichaam zijn op zijn best vergelijkbaar met homeopathische middelen. In dit geval hoef je geen voedingsdeskundige te zijn om het nut van een kant-en-klare smoothie te kunnen beoordelen. Een blik op de ingrediëntenlijst is voldoende.

Het suikergehalte mag ook niet worden genegeerd. Benadrukt moet worden dat er geen extra suiker aan de producten wordt toegevoegd – maar gezien het fructosegehalte is dit ook niet nodig. Uiteindelijk maakt het voor ons lichaam geen verschil of het natuurlijke fructose of toegevoegde suikers is. Een verscheidenheid aan smoothies is qua calorieën vergelijkbaar met een dessert en is daarom meer een kleine maaltijd dan een dorstlesser. De beloften dat de flesjes een ontgiftende werking hebben, zijn ook niet op enige wetenschappelijke basis gebaseerd. Helaas blijven er door de verwerking, bewaring en opslag niet veel opneembare vitamines over.

Zelf smoothies maken

Ondanks alles moet benadrukt worden dat een smoothie uit de supermarkt nog altijd beter is dan helemaal geen groente en fruit eten. Maar geloof niet dat je met zo’n flesje de dagelijkse dosis voedingsstoffen en vitale stoffen binnenkrijgt.
Om dit probleem te voorkomen en om zeker te zijn van wat er daadwerkelijk in je smoothie zit, raden we aan om de power drinks zelf thuis te bereiden. Hierdoor creëer je je eigen creaties met je favoriete ingrediënten, met behoud van de vitamines en voedingsstoffen. Met de juiste apparatuur zijn de smoothies snel en eenvoudig te maken. Hieronder hebben we tips voor je, waarmee je eenvoudig zelf gezonde en voedzame allrounders mixt, en anders kun je er nog veel meer recepten vinden op de rest van deze website.

5 tips voor een nog gezondere smoothie

Melkalternatieven

Een scheutje melk kan de smoothie nog romiger maken. Met melkalternatieven zoals soja-, haver- of amandelmelk kun je het vetgehalte aanzienlijk verlagen en geven ze de drank ook nog eens een zoete noot.

Bevroren groentes

Voeg voor een extra portie voedingsvezels diepvriesgroenten toe, zoals bladspinazie, boerenkool en bloemkool. Die hebben van zichzelf een milde smaak en zorgen voor een verkoelend effect.

Mix niet te lang!

Zorg ervoor dat je je smoothie niet langer mixt dan nodig is, want door de hitte kunnen waardevolle vitamines verloren gaan. Met de juiste blender zijn smoothies in een mum van tijd klaar en blijven alle voedingsstoffen behouden.

Krachtige zaden

Voor nog meer natuurlijke vezels en zonder de smaak te veranderen, moet je je smoothie op smaak brengen met lijnzaad, chiazaad of hennepzaad. Ze bevatten allemaal een zeer hoge dichtheid aan voedingsstoffen en andere gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Avocado

Avocado’s is echt een superfruit, ze bevatten onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen. Omdat ze relatief smaakloos zijn, kunnen ze op veel manieren worden gebruikt – ze geven de smoothie ook een heerlijke romigheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven