Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

7 essentiële tips voor het maken van de lekkerste smoothies

tips voor beste smoothies

Zomaar fruit en groente in een blender gooien dat je lekker vindt resultaat niet altijd in een lekkere smoothie. Om de “perfecte” smoothie te maken moet je op verschillende punten letten, waaronder onder andere de hoeveelheid groente, fruit, vloeistof, vezels en vitamines dat je toevoegt. Gelukkig valt er online ontzettend veel te lezen over wat je beter wel en wat je beter niet kunt doen wanneer je een lekkere smoothie wilt samenstellen. In dit artikel geven wij verschillende handige tips voor het maken van de lekkerste smoothies. Door het volgen van onderstaande zeven tips zul je elke dag een heerlijke en gezonde smoothie kunnen maken.

Welke tools heb je nodig voor de perfecte smoothie?

Niet al te veel; eigenlijk enkel een blender, wat mooie glazen en eventueel een citruspers. Eventueel kun je een smoothiemaker aanschaffen wanneer je de smoothie vaak voor onderweg wilt meenemen. Een smoothiemaker mixt namelijk de smoothie in de beker die je overal mee naartoe kunt nemen.

Blenders zijn doorgaans wel wat krachtiger dan smoothiemakers en komen in verschillende prijsklassen. De prijs hangt af van verschillende factoren. Zo hangt de prijs van een blender onder andere af van welk materiaal het is gemaakt, of het apparaat roestvrijstalen mesjes heeft en over hoeveel vermogen een blender beschikt. Sommige blenders beschikken niet over voldoende vermogen om bijvoorbeeld diepvriesfruit en ijsblokjes te mixen. 

Wil je zeker weten dat je een goede blender in huis haalt? Wij hebben een lijst opgesteld met de 10 beste smoothie blenders van 2022.

Tips voor de beste smoothie

Een smoothie kan als hulpmiddel dienen voor verschillende doeleinden. Zo kan een smoothie er bijvoorbeeld voor zorgen dat je jouw dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnenkrijgt, kan het helpen bij afvallen en zorgt het voor een goed herstel na het sporten. Echter, het maken van een lekkere smoothie is soms nog niet zo eenvoudig als je in eerste instantie zult denken. Er zijn verschillende delen van de bereiding waar je rekening mee moet houden. Je moet uiteraard letten op de hoeveelheid suiker dat in de smoothie zit, maar ook de juiste hoeveelheden groenten, fruit en zuivel kunnen bepalen of een smoothie lekker is of niet. Hieronder hebben wij meerdere goede tips voor het maken van de beste smoothie op een rij gezet. 

Begin met vloeistoffen

Begin bij het maken van je smoothie eerst met vloeistoffen toe te voegen. Dus voordat je het fruit en groenten in de blender plaatst, schenk eerst water, yoghurt of melk in de blender. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat ingrediënten zoals groente en fruit onderaan de blender blijven vastzitten en het niet de optimale textuur meekrijgt. 

Kies voor de juiste ingrediënten

Het kiezen van de juiste ingrediënten is erg belangrijk. Een smoothie kent meerdere veel voorkomende basisingrediënten, zoals water, ijsblokjes, yoghurt of fruitsap. Ijsblokjes zorgen voor een koudere smoothie dan de andere ingrediënten . Daarnaast zijn de meest voorkomende ingrediënt categorieën fruit en groente.

Voeg voldoende vezels toe

De volgende tip voor het maken van de beste smoothie die we je willen meegeven is door voldoende vezels toe te voegen. Naast dat vezels erg goed zijn om je dag mee te beginnen, dus erg goed zijn als ontbijt smoothies, kan het een smoothie ook wat dikker maken. Om vezels toe te voegen kun je bijvoorbeeld denken aan havermout. Verder kun je havermoutpoeder toevoegen om er voor te zorgen dat het een prettige textuur blijft behouden, waardoor de smoothie fijn te drinken is. 

Voeg vitamines toe aan je smoothie

In de meeste smoothies zitten al voldoende vitamines, maar wil je jouw lichaam een echte vitamine boost geven, kies dan voor wat extra groente. Door je smoothie te voorzien van extra spinazie, boerenkool of wortels, zul je gegarandeerd zijn van voldoende vitamines. 

Wees creatief en experimenteer met smaken

Elke dag dezelfde smoothie drinken wordt op den duur een beetje saai en dit is ook helemaal niet nodig. Gelukkig kun je dankzij de vele groenten en fruit eindeloos experimenten. Dus wees creatief en voeg eens wat andere ingrediënten toe aan je smoothie. Zo voeg ik zelf graag speculaaskruiden, cacaopoeder of kaneel toe aan mijn smoothie. Ook gember, citroen of limoen kan zorgen voor een andere smaak. 

Pas op met suikers

Je moet niet te enthousiast worden met het aantal stukken fruit dat je in de blender toevoegt. In veel fruit zit redelijk wat suikers en hoewel dat niet alleen maar slechte suikers zijn, moet je er toch mee oppassen. Daarom raden we aan om niet te veel fruit toe te voegen aan je smoothie.

Investeer in een goede blender

De laatste tip voor het maken van de beste smoothie die we willen meegeven is om te investeren in een betrouwbare blender. Een goede blender is namelijk geen overbodige luxe. Met een goede blender zul je geen last krijgen van klonten en kunnen deze met gemak ijsblokjes en diepvriesfruit crushen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een betrouwbare blender helemaal niet duur hoeft te zijn. Helemaal als je nagaat dat je het apparaat hoogstwaarschijnlijk meerdere keren per week of zelfs dagelijks zult gaan gebruiken. 

En zoals we aan het begin van dit artikel al hadden aangegeven, hebben wij een artikel op onze website specifiek toegewijd aan de beste blenders voor smoothies. In dit artikel lees je onder de eigenschappen van de blenders, reviews van klanten en waar je de blenders kunt aanschaffen.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.