Rood, groen, geel, smoothies zijn een rage, een trend. Maar zijn ze ook gezond?
In het koude seizoen met droge verwarmingslucht, natte, koude voeten en verkoudheidsvirussen heeft ons immuunsysteem veel te doen! Vitaminen helpen de afweer van het lichaam te ondersteunen en gezond te blijven.
Omdat het niet wetenschappelijk bewezen is hoe goed ons lichaam synthetische vitamines uit bruistabletten, vitaminepillen of dranken en daarmee verrijkte voedingsmiddelen kan opnemen, is het altijd het beste om de vitamines in hun natuurlijke vorm op te nemen, d.w.z. rechtstreeks uit groenten en fruit. Daarom is het niet alleen belangrijk in het natte en koude seizoen om dit in onze dagelijkse voeding te integreren.
Gewoon vitamines drinken bij smoothies?
Dat gaat heel gemakkelijk met smoothies, die overal worden aanbevolen als gezondheidsbooster. Maar omdat vitamines en sommige andere fytonutriënten afbreken tijdens bewaring of invriezen, is het gezonder om thuis een verse smoothie te maken. Je hebt niet per se een smoothiemaker nodig. Een eenvoudige, goedkopere staafmixer is alles wat je nodig hebt om mee te beginnen.
Als je eenmaal de smaak voor smoothies te pakken hebt, is het misschien de moeite waard om een krachtige blender te kopen, waarmee je in de zomer ijsblokjes met het fruit kunt crushen en ook houtachtige componenten kunt verwerken.
Wat is een smoothie precies?
De smoothie is een neologisme en komt oorspronkelijk van het Zuid- en Midden-Amerikaanse continent, waar hij al generaties lang vers wordt bereid als jugo (sap) met een blender bij groente- en fruitkraampjes op de markt. Van daaruit migreerde deze manier van groente- en fruitbereiding naar de VS, waar het woord smoothie ontstond.
Smooth betekent zacht, romig, glad en soepel, wat in de eerste plaats het mondgevoel betekent. Is dat automatisch gezond? Ja.
Want in tegenstelling tot sap wordt hier alle groenten en fruit verwerkt, wat resulteert in een dik eindproduct waar soms wat water aan moet worden toegevoegd om drinkbaar te zijn. In de landen van herkomst wordt de jugo zonder water geserveerd met een rietje. Dit maakt het makkelijker, en hygiënischer, om op de markt te eten.
Wat kan er in de gezonde smoothie?
In theorie kan alles wat lekker is, worden verwerkt tot smoothies. Grassen bijvoorbeeld kunnen ook gecombineerd worden met groente en fruit, en spinazie of wortelen bijvoorbeeld geven de smoothie felle kleuren. Diverse bladgroenten, bijvoorbeeld wortelen of koolrabi, smaken heerlijk.
Specerijen en kruiden maken elke smoothie nog interessanter. Het is leuk om te experimenteren met kruiden om zelfs simpele combinaties net dat beetje extra te geven. Vanille, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, kardemom, gember en meer passen goed bij zoete creaties. Groene smoothies met een hoog groentegehalte worden heerlijk gekruid met kerrie, paprika, dille, munt, basilicum, kurkuma en vele andere kruiden en specerijen.
Om je eigen smoothierecepten meer variatie te geven, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de voorraadkast, bijvoorbeeld om de bakingrediënten te bekijken. Sommige cacao, gemalen noten of amandelen passen ook goed bij veel recepten en zorgen tegelijkertijd voor een romige consistentie.
Is elke smoothie gezond?
Een smoothie hoort gezond te zijn, dus suiker, beter honing gebruiken of een ander suikeralternatief, hoort niet thuis op de ingrediëntenlijst. Wat telt is de natuurlijke zoetheid van het fruit en de pure smaak. Als de afgewerkte drank te zuur is, helpt een beetje banaan altijd. De natuurlijke fruitzoetheid en romigheid verbeteren snel veel smoothies. Gedroogd fruit is ook geschikt.
Maar dit is precies waar een probleem met smoothies ligt, door de fruitzoetheid zit er veel suiker in de romige drankjes, vooral in de supermarkt. In de smoothietest liet het consumentenblad Öko-Test uit Duitsland 20 rode smoothies onder meer testen op hun suikergehalte. Veel smoothies hadden zelfs een vergelijkbaar hoog suikergehalte als limonade en cola.
Weliswaar is dit geen toegevoegde suiker, maar de fructose van de afzonderlijke fruitsoorten. Toch kun je bij het kopen van een smoothie letten op het aangegeven suikergehalte.
Zijn smoothies veganistisch?
Strikt genomen zijn smoothies veganistisch, daarom horen zuivelproducten er niet in. In sommige recepten komen ingrediënten zoals melk of yoghurt voor. Een dergelijke drank is dan echter een melkdrank, zeker wanneer de melk een groter deel uitmaakt van het eindproduct.
Als je zelf verse smoothies maakt, heb je een overzicht van alle ingrediënten en kan je ervoor zorgen dat de smoothie vegan blijft. Bij het kopen van een smoothie kun je zoeken naar een bijbehorend vegan logo.