Heerlijke recepten

Gezonde en lekkere recepten voor smoothies

Blauwe bessen smoothie

Blauwe bessen smoothie

Blauwe bessen smoothie is heerlijk en gezond, maar ik moet je iets bekennen. Het is lang geleden dat ik mijn laatste bosbessensmoothie maakte. Ik denk drie maanden. Misschien meer. Maar nu het ineens 30 graden per dag is, is de “smoothievibe” er weer. Op de één of andere manier doen de temperaturen me denken aan mijn vakantie in de USA, waar het enorm heet kan zijn. Daar maakte ik mijn eerste echte smoothie, en daar begon mijn enthousiasme voor gezond eten.

Tijdens mijn dieetverandering van drie maanden dronk ik elke dag een groene smoothie gemaakt met boerenkool of spinazie, avocado, appel, banaan, wortels, gember en kokoswater. Echt elke dag. En op dag 90 had ik er net zo veel zin in als in het begin. Meestal maakte ik buiten een smoothiekom en at vooraf wat er nog over was van het diner van gisteravond en daarna mijn groene smoothiekom als toetje, om zo te zeggen. Het toffe daar was natuurlijk de koelkast met ijsblokjesfunctie.
Omdat het bijna altijd rond de 30 graden was, had ik toch vaak alleen tussen de middag zin in een ijskoude, vloeibare energieboost. Daarom dronk ik deze smoothie de afgelopen week elke lunch en vierde ik het elke keer weer. Over het algemeen had ik de afgelopen dagen het gevoel weer op vakantie te zijn qua temperatuur. Het benauwde weer stoort me helemaal niet meer, want het roept goede herinneringen op aan een geweldige tijd in mijn leven.

Om ervoor te zorgen dat deze bosbessen smoothie je ook een vol gevoel geeft, voeg ik veel eiwitten en vetten toe. De basisingrediënten horen trouwens echt in de smoothie te zitten zodat deze lekker smaakt, maar de rest kan naar eigen smaak gevarieerd worden. Wees dus niet bang voor de lange lijst met ingrediënten.
Maar voordat we naar de receptengaan, laten we de lijst nog eens bekijken:

  • Bosbessen: één van de beste bronnen van antioxidanten die er zijn. Ze beschermen onze cellen tegen celbeschadiging en dus ook tegen vroegtijdige huidveroudering en rimpels. De donkere pigmenten, anthocyanines genaamd, waaraan bosbessen hun donkere kleur te danken hebben, zouden beschermen tegen kanker. Dus voel je vrij om twee keer toegang te krijgen.
  • Courgette: ik voeg het graag toe aan mijn smoothie voor volume en omdat courgette ook wat mineralen bevat zoals calcium of magnesium.
  • Komkommer: mijn geheime favoriete smoothie-ingrediënt. Komkommers zijn meestal water, maar het mooie van deze vorm van hydratatie is dat het ook waardevolle enzymen bevat.
  • Banaan: ik hou gewoon van bananen in een smoothie. Bananen krijgen op de één of andere manier een slechte reputatie vanwege hun hoge suikergehalte. Ze bevatten levensnoodzakelijk kalium, dat onder andere nodig is voor het transport van zuurstof in het bloed. Overigens voeden de goede bacteriën in onze darmen zich graag met het ruwvoer (prebiotica) dat in bananen zit, en ja, dat is maar goed ook, dat willen we.
  • Spinazie: is één van de beste bronnen van vitamine K die er zijn. Vitamine K hebben we onder andere nodig voor gezonde botten. Spinazie bevat ook vitamines, mineralen en sporenelementen zoals ijzer, vitamine A (ooggezondheid) en foliumzuur (foliumzuur), wat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen.
  • Avocado: Bevat vitamine E, een krachtige antioxidant die belangrijk is voor een gezonde huid, nagels en haar. De goede vetten die het bevat zijn ook bijzonder belangrijk voor een gezond hart en een goed werkend immuunsysteem.
  • Kurkuma: ah, kurkuma. Ik houd er zo veel van! Kurkuma is misschien wel de meest gehypte ontstekingsremmende wortel die er is. Maar ze is echt zo geweldig en terecht gehyped. Overigens heeft de beste ontstekingsremmende werking de verse wortel, die je op de biologische markt kunt krijgen.
  • Citroen: waarschijnlijk de bekendste antioxidant. De vitamine C in citroen (en bosbessen) helpt het ijzer in spinazie te absorberen.
  • Lijnzaadolie: Ik voeg graag een theelepel lijnzaadolie toe aan mijn smoothies zodat ik meteen een flinke portie omega-3 vetzuren binnenkrijg. Omega-3 is belangrijk voor onze hersenprestaties en omdat het een ontstekingsremmende werking heeft in het lichaam. Het versterkt ook de celmembranen en is daarom belangrijk voor een gezonde huid.
  • Amandelboter of zonnebloempitboter: ik voeg het graag toe aan mijn smoothies om ze wat meer vullend te maken. De aanwezige eiwitten stabiliseren ook de bloedsuikerspiegel, waardoor we geen energietekorten hebben.

Recepten Blauwe bessen smoothie

De ultieme bosbessen power smoothie.

Ingrediënten

130 Gram Diepgevroren bosbessen
½ Banaan
½ Avocado
130 Gram Komkommer
60 Gram Courgettes
Hetsap van een halve citroen
Ongeveer 7 Gram Kurkuma (geen poeder maar een stuk)
Een handvol spinazie
Amandelboter of zonnebloempitboter (of boter naar keuze)
240 Milliliter Kokoswater (meer naar smaak)

Bereiden

  1. Mix eenvoudig alle ingrediënten in een krachtige blender tot een gladde smoothie.

Bosbessensmoothie met kaneel

Vers, lekker en écht gezond… zo zou je deze simpele smoothie kunnen omschrijven. Alleen al de kleur spreekt boekdelen en de zelfgemaakte cashewmelk maakt de smoothie ook bijzonder romig. Daarom kan het gebeuren dat een steviger deel ervan bovenop komt te liggen. Aan het eind kun je het uitlepelen of slurpen met een rietje. Met veel crushed ijs is de smoothie heerlijk verfrissend op warme dagen.
Met de radijskiemen in de smoothie kun je het beste in kleine stapjes op de tast je weg vinden. Het recept zegt 2 theelepels radijsspruiten. Je kunt het ook proberen met 1 theelepel om mee te beginnen en kijken hoe het je bevalt. 

Vorldoende voor 2 glazen.

Ingrediënten

Week 2 theelepels radijsspruiten gedurende 8 uur, ontkiem gedurende 5 dagen
6 Dadels, ontpit
400 Gram Bosbessen, diepvries
360 Millliliter Cashewmelk
3 Theelepels Vanillepoeder

Bereiding

  1. Spoel ongeveer 15 g radijzen goed af en schud droog.
  2. Doe de radijsspruiten, dadels, bosbessen, vanillepoeder en cashewmelk in een hogesnelheidsblender en mix tot een gladde massa.
  3. Schenk de smoothie in een glas en decoreer met bosbessen en spruiten.

Bosbessen Smoothie om je imuunsysteem te boosten

Boost je immuunsysteem op natuurlijke wijze en met een heerlijke smaak.

Ingrediënten

100 Milliliter Melk
100 Gram Bosbessen
1 Theelepel Honing
50 Gram Yoghurt
Halve Theelepel Kaneelpoeder
1 Eetlepel Bosbessensiroop
5 Ijsblokjes

Bereiding

  1. Was, sorteer en laat de blauwe bessen uitlekken.
  2. Voeg in een blender (mixer) de melk, yoghurt, kaneel en bosbessensiroop toe.
  3. Voeg de resterende ingrediënten toe – bosbessen, en mix tot een gladde,  romige massa.
  4. Schenk de smoothie in een glas, versier en serveer.

Kiwi-bosbes smoothie

Ingrediënten ongeveer 800 ml

3 Kiwi’s
1 Banaan
50 Milliliter Amandelmelk
200 Gram Bosbessen
1 Theelepel Kaneelpoeder

Bereiding

  1. Schil en was het fruit voor de smoothie en mix met de overige ingrediënten in de blender. Voeg indien nodig meer water/honing toe.

Frambozen Bosbessen Smoothie Met Kokosmelk

Ingrediënten

300 Milliliter Kokosmelk
100 Milliliter Water
100 Gram Frambozen uit de diepvries
100 Gram Bosbessen uit de diepvries
Snufje Kaneelpoeder
Paar druppels vVanillie-extract
1 Theelepel Honing

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot een smoothie.
  2. Serveer direct of neem mee.

Deel dit op social media
Populaire boeken

De beste smoothie boeken ​

Ontdek onze favoriete boeken voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies.